UniCredit Tehetségprogram

 

Az UniCredit Csoportban közel évszázados hagyománya van a helyi közösségek kultúrája és művészete iránti elkötelezettségnek. Hazánkban az UniCredit Bank elődje első volt azoknak a cégeknek - főként bankoknak - a sorában, amelyek a 90-es évek végén újra beindították az intézményi műgyűjtést.


Az UniCredit Tehetségprogram, az UniCredit Bank művészettámogató kezdeményezése 2015-ben negyedik szériáját valósítja meg és mára már többirányú mecénásprogrammá nőtte ki magát. A program célja, hogy a legkiválóbb fiatal festőket felkarolja és egy ösztöndíjprogram keretében fél évig támogassa őket, illetve képeik megvásárlásával egyrészt gazdagítsa az UniCredit Bank műgyűjteményét, másrészt ez által is hozzájáruljon a fiatal tehetségek ismertségének növeléséhez.


A kortárs művészetért pályázat legutóbb négy ifjú alkotót támogatott féléves ösztöndíjjal és képvásárlással, s további kilenc fiatal festőtehetséget egyszeri képvásárlással segített. A támogatás része volt továbbá egy kiállítás megszervezése és kétnyelvű katalógus elkészítése, annak hazai, valamint az UniCredit Csoportnak köszönhetően, nemzetközi terjesztése is.  A festmények a bank műgyűjteményébe kerültek be, amely egy valódi, művészettörténeti értékekkel rendelkező képzőművészeti kincstár.


A díjakat odaítélő zsűrit minden évben a szakma prominens képviselői alkotják, 2014-ben dr. Balogh Péter az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője, Bodoni Zsolt festőművész, Deák Erika galériatulajdonos, Serfőző Krisztina a FineArt Invest ügyvezetője, Gulyás Gábor a Velencei Biennale magyar kiállításának kormánybiztosa és Sipos József az UniCredit Tehetségprogram alapítója.

Spinning wheel animation

Loading