Azonnali fizetés és PSD2

 

 

Az alábbiakban  előzetesen tájékoztatni szeretnénk a 2019-es év során, a vonatkozó jogszabályi környezet változása miatt várható fejlesztésekről, változásokról, melyek a jövőben megkönnyítik, gyorsabbá és biztonságosabbá teszik a banki műveleteket.

 

Azonnali fizetés

Bankunk jelenleg az azonnali átutalási rendszer bevezetésén dolgozik, melynek létrehozását a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte. A szolgáltatás célja, hogy 2019. július 1-jétől az év minden napján, a nap 24 órájában, 5 másodperc alatt lebonyolíthatóak legyenek az elektronikusan benyújtott átutalási megbízások a magyarországi fizetési számlák között, (amennyiben összegük nem haladja meg a 10 millió forintot).  Szintén ezen időponttól kezdve számlaszám helyett akár mobiltelefonszám, akár e-mailcím megadásával is kezdeményezhetnek átutalást az elektronikus csatornákon keresztül.

 

PSD2

Szeptembertől kötelezően alkalmazandóvá válnak az új, európai uniós pénzforgalmi irányelv (2015/2366/EU), a PSD2 erős ügyfélhitelesítésre és biztonságos kommunikációra vonatkozó rendelkezései. Ez a szabályozás lehetővé teszi újfajta, innovatív szolgáltatások, valamint új szereplők megjelenését a pénzügyi piacon.

• Ügyfeleink számára ennek a változásnak az egyik lényeges eleme lesz, hogy az ún. számlainformációs szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatók, kizárólag a számlatulajdonos kifejezett hozzájárulása esetén, hozzáférhetnek a bankok rendszereiben tárolt számlaadatokhoz, vagy akár fizetést is kezdeményezhetnek a banknál vezetett számlák terhére.

• Az ügyfeleinket közvetlenül érintő változás másik része az elektronikus csatornáinkon bevezetésre kerülő kétlépcsős azonosítás, az ún. erős ügyfél-hitelesítés lesz, amivel még biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók.

    • Az utóbbi változás eredményeképpen azoknál az ügyfeleknél, akik jelenleg fizikai tokennel hagyják jóvá online fizetési műveleteiket, szükségessé válik ezen eszközök cseréje. A fizikai tokenek helyett még egyszerűbb megoldást kínál a mobil Token használata, mely funkció elérhető az UniCredit Mobil alkalmazáson. Az mTokennel egyszerűen lehet kódot generálni az internetbankba való bejelentkezéshez és a megbízások aláírásához is. További részletek

    • Az erős ügyfél-hitelesítés követelményeinek való megfelelés érdekében változni fog a bankkártyás tranzakciók folyamata is.

 

A közeljövőben személyre szabott tájékoztatást adunk a konkrét változásokról, attól függően, hogy bankunknál mely felületünkön, melyik pénzügyi szolgáltatásunkat és jelenleg milyen hitelesítési megoldás használatával veszi igénybe.


Kérdések felmerülése esetén kérjük, keresse ügyfélszolgálatunkat, vagy érdeklődjön személyesen bármely bankfiókunkban.

Spinning wheel animation

Loading