FUNDAMENTA - LAKÁSKASSZA LAKÁS - ELŐTAKARÉKOSSÁG - AZ ELSŐ LÉPÉSEKTŐL AZ UTOLSÓ SIMÍTÁSOKIG

 

Életünk talán egyik legnagyobb beruházása a saját otthonunk megteremtése. Az első lakás megvásárlásával azonban nem szűnnek meg végérvényesen a lakással kapcsolatos céljaink: a család bővülésével nagyobb lakásba kívánunk költözni, vagy éppen felújítani, korszerűsíteni szeretnénk a már meglévő ingatlanunkat. Ezek a munkálatok mind komoly anyagi teherrel is járnak, amelyet megkönnyít, ha időben elkezdünk takarékoskodni, mert így biztonságosan megvalósíthatjuk  az elképzeléseinket.

 

A Fundamenta-Lakáskassza különböző futamidejű konstrukcióival elindulhat céljai megvalósítása felé.

 

Kinek a figyelmébe ajánljuk a lakás-előtakarékosságot? Azoknak, akik:

 • lakás vagy ház vásárlását, ill. felújítását tervezik középtávon,
 • élni szeretnének a megtakarításhoz nyújtott állami támogatás lehetőségével,
 • keresik a kedvező kamatozású lakáshitel-felvételi lehetőségeket,
 • gyermekeik jövőjéről szeretnének gondoskodni.

 

Hogyan köthet Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződést?

Keresse kollégáinkat országos fiókhálózatunkban!

Mi a lakás-előtakarékosság?

A lakás-előtakarékosság egy olyan államilag támogatott megtakarítási forma, amely - havi rendszeres befizetések mellett - a megtakarítási idő végén kedvező hitellehetőséget is biztosít. Így a lakással kapcsolatos tervei megvalósítására fordítandó keret az alábbi 4 részből állhat össze:
havi megtakarítások + betéti kamatok + állami támogatás + lakás célú kölcsön= teljes szerződéses összeg.


A lakás-előtakarékosság sajátossága, hogy zárt rendszerben működik, azaz mind a betéti, mind a hitelkamatok a teljes futamidőre rögzítettek. Így a vállalt havi pénzügyi terhek előre jól kiszámíthatóak. A szerződéses időszak két jól elkülöníthető részből állhat: egy megtakarítási és egy hitelszakaszból. A lakás célú betétgyűjtést az állam úgy ösztönzi, hogy a megtakarítási időszakban a havi betételhelyezés után támogatást nyújt az előtakarékoskodónak.


A megtakarítási idő letelte után, ami a törvény szerint minimálisan 4 év, az előtakarékoskodó módozattól függően akár évi 3,9%-os fix kamatozású  (THM 5,16-6,19%) lakáshitelt igényelhet a lakás-takarékpénztártól.

 

Fontos!

Ha Ön havonta 20 ezer forintnál többet szeretne megtakarítani, vagy a maximális szerződéses összegnél nagyobb összegre van szüksége, lehetősége van arra, hogy a családtagjai is köthessenek lakás-előtakarékossági szerződést. Így megtöbbszörözhetik a lakás célra felhasználható összeget!

 

Milyen előnyökkel jár a lakás-előtakarékosság?

 • Magas és garantált betéti hozamok a teljes futamidőre (az EBKM akár évi 10,56%  ̶  állami támogatás nélkül -0,72%  ̶  is lehet).
 • A megtakarítási szakasz lejártát követően kedvező hitelfelvételi lehetőség.
 • A hitelkamat alacsony, és a teljes futamidőre rögzített, évi 3,9%. (THM 5,16-6,19%)
 • A szerződéses összegen belül a betét és a hitel aránya 40-60%, tehát Ön nagyobb összeget vehet fel hitelre, mint a kamatokkal és az állami támogatással növelt megtakarítása.
 • Vissza nem térítendő állami támogatás: a megtakarításokat az állam a befizetett összeg 30%-ával támogatja (legfeljebb évi 72 000 Ft értékben).
 • A lakás célra igénybe vehető összeg családon belül megtöbbszörözhető.
 • Ön bármely futamidőt választja, mentesül a 16%-os kamatadó megfizetése alól.
 • Biztonságos, mert befektetését az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.


Az állami támogatás mértéke - szerződésenként és személyenként, havi rendszeres megtakarítást feltételezve - legfeljebb évi 72 000 Ft. A megtakarítási idő változása az EBKM értékváltozását is jelentheti, amely érték csökkenhet. A 821. számú módozat (4 év 4 hónap) állami támogatással együtt számított EBKM értéke 10,56%; az állami támogatás nélkül számított EBKM érték: -0,72%. A 621. számú módozat (4 év 3 hónap) állami támogatással együtt számított EBKM értéke 13,07%; az állami támogatás nélkül számított EBKM érték: 1,49%. A lakás-előtakarékossági szerződés létrejöttének a feltétele a számlanyitási díj megfizetése.

 

Nézzünk egy példát!

Ön 4 év és 1 hónapon át havi 20 000 Ft-ot fizet be lakástakarék számlájára.
Így az összes befizetése 980 000 Ft, amelyre összesen 321 843 Ft kamat és állami támogatás jár. Ez a befektetés 4 év és 1 hónapon át EBKM évi 10,56% (állami támogatás nélkül EBKM -0,72%) garantált hozamot biztosít! A megtakarítási időszak lejártakor ezen felül Ön 1 918 157 Ft összegű hitelt igényelhet fix évi 3,9%-os kamatra (THM 6,19%). Ebben az esetben Ön 3 220 000 Ft szerződéses összegre köt szerződést.

 

A tájékoztatás nem teljes körű, a lakás-előtakarékossági szerződés részletes leírását a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza. A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontja szerint számított referencia THM érték 5,23%, ahol a hitel összege 1 millió forint, futamideje 5 év, az új lakásszámla megkötésének feltétele a szerződéses összeg 1%-ának befizetése. A jelen tájékoztatóban megjelölt THM értékkel kapcsolatban – hivatkozással a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) Korm. rendeletre – rögzítjük, hogy a THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a 821. számú módozat (4 év 4 hónap megtakarítás) esetén 1 800 000 Ft szerződéses összeg, ebből a lakáskölcsön teljes összege 1 000 000 Ft; a kölcsönkamat mértéke évi fix 3,9%, THM: 5,28%, 53 hónapos futamidőre. A kölcsön teljes költsége: folyósítási díj: 0 Ft, kezelési költség: 28 529 Ft, ügyleti kamat: 91 219 Ft. Havi törlesztő részlet 21 528 Ft, a törlesztő részletek összege 1 119 748 Ft.

 

Az UniCredit Bank Zrt. (1054 Budapest, Szabadság tér 5–6.) a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nek a Magyar Nemzeti Bank honlapján (http://felugyelet.mnb.hu/) közzétett függő ügynöke (törzsszám: 10325737), a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. megbízásából és javára jár el, és a tevékenységéért a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-től díjazásban részesül.

 

A Felelős hitelezés és a Banki fogalomtár segíthetnek tájékozódni a hitelfelvétellel kapcsolatban, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a felelős döntést segítő termékleírásokat és az összehasonlítást segítő alkalmazásokat találhat. Kérjük, a hitelfelvételről felelősen és körültekintően, jövedelmi helyzetét figyelembe véve döntsön.

 

Mit kell tudni a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-ről?

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Fundamenta-Lakáskassza Zrt.) 2003. július elseje óta működik jelen formájában, a Fundamenta Rt. és a Lakáskassza-Wüstenrot Rt. fúziója nyomán.

A társaság többségi tulajdonosa, a 75 éves múlttal rendelkező Bausparkasse Schwäbisch Hall AG, az ügyfelek számát tekintve Európa legnagyobb lakás-takarékpénztára, amely a világ számos országában alapított már sikeres leányvállalatot, így Csehországban, Szlovákiában, Romániában, sőt Kínában is. Részvényesek továbbá még az Ausztriában és Németországban szintén nagy hagyományokkal rendelkező Wüstenrot csoport, a Generali-Providencia Biztosító Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Sberbank Magyarország Zrt.

 

Spinning wheel animation

Loading