INFORMÁCIÓK A KAMATVÁLTÁSRÓL


A kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztőrészlet kiszámíthatósága érdekében szerződésmódosítási lehetőséget biztosítunk az érintett ügyfeleknek a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása (Továbbiakban: Ajánlás) alapján.

Az alábbiakban az egyes, változó kamatozású fogyasztói jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező ügyfeleket érintő, a hitel kamatozásának módosítására vonatkozó lehetőséggel kapcsolatos információkat, legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze. A jelzáloghitel-szerződések kamatozásának módosítási lehetőségéről bővebben is tájékozódhat a Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán, az érintett szerződések módosításának menetéről pedig jelen weboldalon nyújtunk Önnek tájékoztatást.

Amennyiben az Ön jelzáloghitel-szerződése érintett, annak érdekében, hogy felelős döntést tudjon hozni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbiakban foglalt tájékoztatást!

 • A kamatok változása az Ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet, mert ezeket nem lehet előre kiszámítani: a jövőben ezek nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha a kamatok nőnek, az Ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig rögzített a kamat, az Ön törlesztőrészlete is annál tovább marad változatlan. Ha Önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távra rögzítse!
 • Bár a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamata jellemzően magasabb, cserébe azonban hosszabb időre védelmet nyújtanak a törlesztőrészletek esetleges emelkedése ellen.
 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy esetleges kamatemelkedés utáni szerződésmódosításra a fenti tájékoztatásban foglaltaknál valószínűleg csak kedvezőtlenebb feltételekkel lesz lehetősége. Ezért – ha Önnek fontos a törlesztőrészlet hosszú távú változatlansága, kiszámíthatósága – még egy esetleges kamatemelkedést megelőzően érdemes minél hosszabb időszakra fixált kamatozásúra módosítani a hitelszerződést!
 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelenlegi szerződése szerinti változó kamat mértéke és törlesztőrészlete a jövőben akár kedvezőbben is alakulhat, mint a szerződésmódosítással elérhető kamat mértéke és törlesztőrészlete.
 • Ha pénzügyi lehetőségei nem teszik lehetővé a magasabb törlesztőrészlet vállalását, de szeretné a kamatkockázatot csökkenteni, akkor a megfelelő megoldás megtalálása érdekében kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

A kamatkockázatról további információkat talál az Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán. 

Kik jogosultak a szerződésmódosításra, és mikor kapnak erről személyre szóló tájékoztatást?

Ön jogosult, amennyiben fogyasztói jelzáloghitel-szerződése

 • 2015 február 1. napja előtt kötött,
 • változó kamatozású (referencia kamatlábhoz kötött, vagy 1 éves kamatperiódusú piaci jelzáloghitel)
 • forint alapú, és
 • az ajánlás hatálybalépésének napjától számítottan 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű (ezen ügyfelek az ajánlásban meghatározottak szerint legkésőbb 2019. szeptember 30-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), vagy
 • az ajánlás hatálybalépésének napjától számítottan 10 évet meghaladó hátralévő futamidejű (ezen ügyfelek az ajánlásban meghatározottak szerint 2020. január 31-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), továbbá
 • nincs fennálló fizetési késedelem, vagy
 • a fizetési késedelem mértéke nem haladja meg a 90 napot.

Az ajánlás nem terjed ki:

 • az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre,
 • a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésre valamint
 • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókra, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja a fentiekben meghatározott típusú jelzáloghitel-szerződésekre vonatkozó, továbbá a 2019. szeptember 30-ig kiküldendő „Tájékoztató levél” megküldésének az időpontját.
Szerződésmódosítási kondíciók – Mi alapján került meghatározásra a szerződésmódosításban rögzített kamat?

A módosított kölcsönszerződésre irányadó új kamatkondíciókat a Bank az ügyfél által választott hosszabb kamatperiódus / fix kamatozás által objektive indokolt mértékben határozza meg az Ajánlás 6. Pontjában foglalt maximum mérték figyelembevételével.

„A kamatkondíciók meghatározásának módját, valamint a szerződésmódosítás egyéb kondícióit a Nem forgalmazott termékek – hitelek Hirdetmény, az egyes ügyfeleket érintő konkrét kondíciókat pedig a személyre szóló “Tájékoztató levelek” tartalmazzák.”

Hogyan kérheti a szerződése módosítását? – A szerződésmódosítás folyamata
 1. Tájékoztató levél kézhezvétele
 2. Szerződésmódosítási kérelem benyújtása
 3. Szerződésmódosítás aláírása a bankfiókban
 4. Közjegyzői okirat módosítása
 5. Hitel törlesztése az új kondícióknak megfelelően