INFORMÁCIÓK A KAMATVÁLTÁSRÓL


A kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztőrészlet kiszámíthatósága érdekében szerződésmódosítási lehetőséget biztosítunk az érintett ügyfeleknek a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása (Továbbiakban: Ajánlás) alapján.

Az alábbiakban az egyes, változó kamatozású fogyasztói jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező ügyfeleket érintő, a hitel kamatozásának módosítására vonatkozó lehetőséggel kapcsolatos információkat, legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze. A jelzáloghitel-szerződések kamatozásának módosítási lehetőségéről bővebben is tájékozódhat a Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán, az érintett szerződések módosításának menetéről pedig jelen weboldalon nyújtunk Önnek tájékoztatást.

Amennyiben az Ön jelzáloghitel-szerződése érintett, annak érdekében, hogy felelős döntést tudjon hozni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbiakban foglalt tájékoztatást!

  • A kamatok változása az Ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet, mert ezeket nem lehet előre kiszámítani: a jövőben ezek nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha a kamatok nőnek, az Ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig rögzített a kamat, az Ön törlesztőrészlete is annál tovább marad változatlan. Ha Önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távra rögzítse!
  • Bár a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamata jellemzően magasabb, cserébe azonban hosszabb időre védelmet nyújtanak a törlesztőrészletek esetleges emelkedése ellen.
  • Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy esetleges kamatemelkedés utáni szerződésmódosításra a fenti tájékoztatásban foglaltaknál valószínűleg csak kedvezőtlenebb feltételekkel lesz lehetősége. Ezért – ha Önnek fontos a törlesztőrészlet hosszú távú változatlansága, kiszámíthatósága – még egy esetleges kamatemelkedést megelőzően érdemes minél hosszabb időszakra fixált kamatozásúra módosítani a hitelszerződést!
  • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelenlegi szerződése szerinti változó kamat mértéke és törlesztőrészlete a jövőben akár kedvezőbben is alakulhat, mint a szerződésmódosítással elérhető kamat mértéke és törlesztőrészlete.
  • Ha pénzügyi lehetőségei nem teszik lehetővé a magasabb törlesztőrészlet vállalását, de szeretné a kamatkockázatot csökkenteni, akkor a megfelelő megoldás megtalálása érdekében kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

A kamatkockázatról további információkat talál az Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán. 

Kik jogosultak a szerződésmódosításra, és mikor kapnak erről személyre szóló tájékoztatást?
Szerződésmódosítási kondíciók – Mi alapján került meghatározásra a szerződésmódosításban rögzített kamat?
Hogyan kérheti a szerződése módosítását? – A szerződésmódosítás folyamata