Internet Banking Súgó

 

Bevezetés

A SpectraNet Internet Banking és Mobil Banking rendszer segítségével könnyen és gyorsan intézheti pénzügyeit az interneten keresztül.
Az alábbiakban megismerkedhet a szolgáltatás nyújtotta lehetőségekkel, az egyes funkciók használatával és megtudhatja, hogyan intézheti pénzügyeit a lehető legnagyobb biztonsággal.

Kérjük, az első használat előtt figyelmesen olvassa át a bank Általános Üzleti Feltételeinek Telefonos- és Elektronikus Bankszolgáltatások c. fejezetét!

Amennyiben további kérdései merülnének fel, kérjük, hívja Telefonbank szolgáltatásunkat a +36-1-325-3200-as telefonszámon, ahol kollégáink a nap 24 órájában készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

 

Elküldött megbízások

Válassza ki a "Mebízások listája" vagy a "Megbízások státusza" menüpontot!

A megjelenő oldalon történik a keresési időszak bekérése. Itt kell megadnia, hogy mely megbízástípusra és mely időszakra vonatkozó megbízásokat illetve banki státuszokat szeretné látni. Ügyeljen arra, hogy legfeljebb 60 napos időszakot adjon meg! Hibás vagy nem valós kezdő- illetve záródátum, hibás vagy nem valós időszak megadásakor a hiba jellegére utaló hibaüzenetet kap.

Helyes időszak és a megbízástípus megadása után megjelenik az adott időszakban beküldött, adott típusú megbízási csomagok listája. A listában megjelennek a csomagok adatai. Vannak olyan megbízástípusok, amelyekhez nem lehet státuszt kérni. Ezeket a csomagokat csak megnézni lehet, rákattintva a csomag adatai alatt lévő Megnézés feliratra. Ekkor egy új ablakban megjelenik egy táblázatban a csomagban lévő megbízások listája, alatta egy újabb táblázatban látható az érvényes aláírók neve, pontszáma és az aláírás dátuma is.

Ha olyan megbízási csomagot jelöl ki, amelyiknek lekérdezhető a banki státusza - ez a típusától függ -, a lap alján egy Banki státusz lekérdezése feliratú gomb jelenik meg. E gombra kattintva egy új ablakban megjelenik egy táblázatban a csomagban lévő megbízások listája, valamint egy másik táblázatban az aláírók listája. A megbízások táblázatában a kívánt megbízásra kattintva egy külön ablakban megnézheti a megbízást és banki státuszát.

 

Sablonok

Egy megbízás viszonylag sok adatot tartalmaz, ugyanakkor nem ritka az az eset, hogy ugyanolyan (vagy többségében ugyanolyan) adatokkal a műveletet bizonyos időközönként meg kell ismételni. A megbízások gyors elkészítésében segítenek a sablonok. Formáját tekintve a sablon egy - általában nem teljesen kitöltött - megbízás. Megbízások bevitelekor a korábban elkészített sablonok behívhatók, s ekkor már csak a sablonban ki nem töltött mezők értékét kell begépelni.

Kattintson a "Sablonok kezelése" menüpontra, ahol a bal oldalt megjelenő almenü segítségével tudja a sablonat kezelni.

A Sablonok listája-ra kattintva a megjelenő listában válassza ki a megfelelő megbízástípust. Ennek hatására megjelennek az Ön által rögzített adott típusú sablonok.

A sablonok kezelése hasonló a megbízások kezeléséhez. A listában minden sor egy sablonnak felel meg, és a lista alatt lévő gombokkal tudja a megfelelő műveleteket elvégezni.

A Megnézés, Módosítás és Törlés gombokkal tudja a sablonokat megnézni, módosítani illetve törölni. A művelet végrehajtása előtt a listában válassza ki a megfelelő sablont, ehhez kattintson a sablon sorára!

Az egy megbízástípushoz tartozó sablonokat tudja exportálni illetve importálni is. Exportálás előtt nem kell egy sablont kiválasztania listából. Exportáláskor az összes sablont egyszerre tudja kiexportálni, az exportálásról bővebben itt olvashat. A kiexportált sablonlistát - amennyiben Ön rendelkezik telepített Spectra Ügyfélprogrammal is -, oda is be tudja importálni.

Sablonokat külső fájlból is tud importálni, így a rendszer képes például a telepített Spectra Ügyfélprogramból exportált sablonlista betöltésére. Ehhez a Sablonok importálása funkciót kell használnia.

Az importáláshoz először ki kell választania az importálandó fájlt. Ehhez írja be a fájl elérési útját és nevét az importálandó fájl mezőbe, vagy a mellette található gomb segítségével válassza ki. Az Internet Banking rendszer a fájlok kiterjesztése alapján állapítja meg azok formátumát. Ha olyan kiterjesztésű fájlt választ ki, amely nem ismert a rendszer számára, akkor erről figyelmeztető üzenetet kap. Megfelelő kiterjesztésű fájl kiválasztása esetén a rendszer automatikusan meghatározza a fájl formátumát. Az importálást a rendben gomb megnyomásával indíthatja el.

Ha a csomag importálása rendben lezajlott, akkor erről megfelelő üzenetet fog kapni. Ha a csomag importálása során hiba lépett fel, akkor a megjelenő oldalon egy listát fog találni a hibás tételekről. Ha az importálandó tételek között akár csak egy hibás is van, akkor a rendszer az egész importálandó fájlt visszautasítja.

Az Internet Banking jelenleg az alábbi fájl-formátumokat illetve kiterjesztéseket kezeli:

Import formátumok:

 

Exportálás a rendszerben

Az Internet Banking rendszer lehetőséget ad a rendszerben található különféle adatok exportálására, azaz a felhasználó számítógépére való letöltésére.

Az Exportálás gombot kiválasztva megjelenik az ún. formátum-választó ablak.
Az export-formátum határozza meg, hogy a felhasználó gépére letöltött fájlban milyen formában találhatóak meg a kért adatok.
Az ablakban megjelenik az összes, az adott helyen elérhető export-formátum elnevezése, valamint az elnevezéstől jobbra egy ikon, melyre kattintva bővebb információkat tudhatunk meg a formátumról.

Az exportáláshoz először kattintsunk a jobb egérgombbal a formátum nevére, majd a megjelenő menüben a 'Cél mentése másként' ('Save Target As...') menüpontra.
Ennek hatására megtörténik a kívánt adat exportálása, majd megjelenik egy ablak, amelyben megadhatja, hogy a fájlt milyen néven mentse el a rendszer az Ön számítógépére.

Fontos, hogy az exportálás hatására az Ön banki adatai megjelennek tárolt formában az Ön által használt számítógépen! Körültekintéssel használja ez a funkciót, főleg ha nem saját számítógépét használja, mert az adatai esetleg illetéktelenek kezébe is kerülhet!

A Mobil Banking rendszerben nincs lehetőség exportálásra, illetve importálásra.

Nyomtatás a rendszerben

Általános tudnivalók

Nyomtatás az Internet Banking rendszerben:

Az Internet Banking  rendszerben lehetőség van bizonyos adatok nyomtatására, amely minden esetben a Nyomtatás gombbal kezdeményezhető.
A gomb lenyomásának hatására megjelenik az ún. formátum-választó ablak. A nyomtatási formátum határozza meg, hogy a kiválasztott adat milyen formában kerüljön az Ön rendszerében található nyomtatóhoz.

Az ablakban megjelenik az összes olyan formátum elnevezése, amely az adott helyen elérhető. A formátum nevére kattintva egy új ablakban megjelenik a kiválasztott adat nyomtatási képe, majd rögtön ezután az Ön böngészője által használt 'Nyomtatás' ablak, amelyben kiválaszthatja a használandó nyomtatót, és elindíthatja az adat nyomtatását.

A Mobil Bankingben nincsen lehetőség oldalak nyomtatására.

Exportálás - importálás a Mobil Banking-ben:

A Mobil Bankingben nincsen lehetőség exportálásra, illetve importálásra.

Listák, táblázatok kezelése a Mobil Banking-ben:

  • Ha egy táblázat soraiban nyíl található, akkor arra a sorra kattintva a sor adatait részletező oldalt tekintheti meg, vagy egy új oldalra juthat. A táblázatsor részletezése képernyőkön esetenként kis ikonokra/gombokra kattintva érheti el az adott, kiválasztott tétellel kapcsolatos funkciókat (pl. törlés, módosítás, megtekintés stb.). Innen a 'Részletek bezárása' gomb segítségével visszajuthat a táblázathoz.
  • Kijelölős táblázatok esetén a táblázat bal oldalán található jelölőnégyzet (checkbox) segítségével jelölhet ki sorokat. A táblázat fölött egy számláló jelzi, hogy hány sort jelölt ki eddig összesen. Ezután a kijelölt elemekkel csoportosan végezhetők el a műveletek (pl. összes törlése stb.).
  • Néhány táblázat több oldalra kerül tördelésre. Ezen táblázatokra vonatkozóan az egy oldalon megjelenő sorok számát a `Beállítások / Rendszer` menüpontban állíthatja be.

Naptár kezelése a Mobil Banking-ben:

Bizonyos űrlapokon szükséges dátum megadása (pl. a megbízás értéknapja). Itt (telefontípustól függően) megjelenhet a beviteli mező mellett egy naptár ikon. Erre kattintva egy naptár jelenik meg, ahol a kiválasztott napra kattintva a kívánt dátum fog a mezőben megjelenni. A hónapot az alul és felül található gombokkal lehet váltani. Ha a fent található év címkére kattint, a naptár átvált havi nézetre. Ekkor a lapozó gombokkal az éveket lehet léptetni. Ha mégsem kíván dátumot kiválasztani, akkor a „Vissza” gombbal térhet vissza a kiinduló felületre.

Rendszerbeállítások a Mobil Banking-ben:

Itt szabhatja testre az SpectraNet Mobil Banking megjelenését, működését. A különböző telefonoknak nagyon eltérő lehet a képernyő mérete, ezért ha kényelmetlen Önnek az alapbeállítás, érdemes itt átállítani.

Az első beállítási lehetőség a táblázatok tördelésére vonatkozik. Itt állíthatja be az egy oldalon megjelenő sorok számát. Ennek megfelelően a táblázatok sorai külön oldalakra lesznek tördelve, így kényelmesen elolvashat mindent, a gördítősávok használata nélkül. Az oldalak között a fent és lent található nyilakkal navigálhat, illetve a bal felső sarokban lévő oldalszámkijelzőt átírva a kívánt oldalra ugorhat.

Három betűméret közül lehet választani (kicsi, normál, nagy) a könnyebb olvashatóság érdekében. Különböző telefontípusokon eltérően változhatnak a betűméretek. A normál betűméret az alapértelmezett. Bizonyos készülékeknél előfordulhat, hogy kisebb betűméret választásakor nem látható változás. Ezt okozhatja az, hogy a böngésző beállításainál meg lehet adni minimális betűméretet, ekkor ennél kisebbet a böngésző nem jelenít meg. Ha ez nem megfelelő az Ön számára, mert túl nagyok a betűk, érdemes ezt kisebbre venni a böngésző beállításainál.

 

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo