Környezet

 

A környezeti kérdések mindannyiunkat érintenek. Az UniCredit Bank több kezdeményezéssel igyekszik csökkenteni a szén-dioxid lábnyomát és hozzájárulni a fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez. Ezen belül kiemelendő az UniCredit éghajlati stratégiája, amely a működésünk során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének jelentős csökkentését célozza.  Csoportszinten 2018-ra összesen 49%-os csökkentést ért el a 2008-as kibocsátásához képest. Csoportunk célja, hogy 2020-ra 60%-kal, hosszabb távon pedig (2030-ra) 80%-kal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

 

Környezetközpontú irányítási Rendszer (KIR)

Környezetközpontú Irányítási Rendszerünket keretet ad minden, ezzel a területtel kapcsolatos programnak és biztosítja csoportunk leányvállalatain belül a folyamatok rendszerét és a megfelelő döntések meghozatalát. Környezeti kezdeményezéseinkkel megerősítjük elkötelezettségünket a fenntartható fejlődés előmozdítása és a Kiotói Jegyzőkönyvben meghatározott célok elérése mellett. Nemcsak betartjuk az alkalmazandó környezetvédelmi jogszabályokat, hanem önként vállalunk kötelezettséget az olyan kezdeményezésekben és programokban való részvételre, mint például az ISO 14001 környezetgazdálkodási szabvány használata vagy az “Egyenlítői Alapelvek" alkalmazása.

 

 

Föld órája

Minden évben csatlakozunk a WWF Föld Órája kezdeményezéséhez, amely során március utolsó szombatján egy órára lekapcsoljuk a világítást és áramtalanítjuk az elektromos készülékeket. Részvételünk a programban illeszkedik azokhoz a szélesebb körű tevékenységeinkhez, amelyekkel a környezet fenntartható fejlődését és védelmét támogatjuk.

 

Fenntartható beszerzés

A banki tevékenységhez kapcsolódó beszerzések mennyisége az éghajlatvédelem szempontjából is jelentős. Ezért beszerzéseink során következetesen biztosítjuk a társadalmi és ökológiai előírások betartását. Ezeket az UniCredit csoportszintű „Szállítói minősítés” iránymutatás határozza meg. Beszállítóinktól azt várjuk, hogy járuljanak hozzá az éghajlatvédelemhez, takarékosan használják az erőforrásokat, kerüljék el illetve csökkentsék el a hulladékot, tartsák be a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előírásait, és vegyék figyelembe az egész ellátási lánc egészségi és biztonsági hatásait.

 

 

 

Papírmentes munkavégzés támogatása

2018 óta a teljes fiókhálózatban elérhető a digitális aláírási szolgáltatás. Ennek köszönhetően a munkatársaink a korábbi, nagy mennyiségű papírfelhasználás helyett egy teljesen digitális folyamat keretében tudnak számlát nyitni és elektronikus szolgáltatásokat indítani. Ez nem csak ügyfeleink kiszolgálásának színvonalát, de a fióki tanácsadó kollégáink munkáját is nagyban megkönnyíti. Folyamatosan keressük a digitális aláírási szolgáltatás kiterjesztésének lehetőségeit további termékekre és szolgáltatásokra is, hogy a papírfelhasználás ezáltal még tovább csökkenjen.

 

További környezeti kezdeményezéseink

Bankfiókjaink megújítása során a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében korszerűsítjük a fűtési rendszereinket

A céges ügyféllátogatások lebonyolításához Budapesten lehetőség van a közösségi autómegosztó szolgáltatás igénybevételére, flottánkat pedig elektromos autó is beszerzésével bővítettük. A szemléletformálásra is figyelmet fordítunk, azon munkatársak számára, pedig akik kerékpárral járnak dolgozni, fedett kerékpártárolót biztosítunk. A témával kapcsolatos, kollégáknak szóló információk megosztására dedikált csatornát hoztunk létre, a jó gyakorlatok megosztásába munkatársainkat is bevonjuk.

 

 

Partnerek bevonása

A POS terminálok papírhasználatának csökkentésére partnereinket és ügyfeleinket egyaránt kampánnyal ösztönözzük. A kártyaelfogadó terminállal rendelkező szerződött kereskedelmi partnereink figyelmét arra hívjuk fel, hogy  a bankkártyás vásárlások során nem kötelező a vásárlói példány nyomtatása, és mielőtt nyomtatnának, kérdezzék meg az ügyfeleket, hogy valóban szükségük van-e rá. Egyúttal ügyfeleinket is arra ösztönözzük, hogy ne kérjék a bizonylatot. Meggyőződésünk, hogy minden nagy változás ilyen apró lépésekkel kezdődik, és ezekkel az egyenként kis lépéssel is együttesen sokat tehetünk a környezetük megóvásáért.

 

Energetikai szakreferensi jelentés

Az UniCredit csoport Energetikai szakreferensi jelentést ide kattintva érheti el.

Oklevél zöldáram igénybevételéről (2021)

Oklevél zöldáram igénybevételéről (2022)

Oklevél zöldáram igénybevételéről (2023)

 

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo