A törlesztési moratóriummal kapcsolatos információk

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényt a Parlament 2020. október 20-án megszavazta, a törvény jelenlegi ismereteink szerint január 1-én lép hatályba. Bankunk megkezdte az előkészítő munkát, hogy az arra jogosult ügyfelei számára a moratóriumot meg tudja hosszabbítani. Addig kérjük és köszönjük érintett ügyfeleink türelmét! A törlesztési moratóriumról szóló alábbi tájékoztatónkat e munka előrehaladtával folyamatosan frissítjük a legfontosabb új információkkal és tudnivalókkal.

Előzetesen arról tudunk tájékoztatást adni, hogy a moratórium 2021. január 1. és június 30. közötti időszakra szóló meghosszabbítására azok a hitellel rendelkező lakossági ügyfeleink jogosultak, akik a törlesztési moratóriumra is* és 2020. január 1-jén vagy azt követően június 30-áig

  • gyermeket váró vagy nevelő szülők,
  • munkanélküliek,
  • nyugdíjasok,
  • közfoglalkoztatottak.

A bankunk annak érdekében, hogy megtudja, Ön lakossági ügyfelünkként jogosult-e a moratórium meghosszabbítására, még ebben az évben felveszi Önnel a kapcsolatot elsődlegesen elektronikus úton. A kapcsolatfelvétel és egyeztetés folyamatának kialakításán jelenleg is dolgozunk, ezért a türelmét kérjük.

Vállalkozások esetében a Kormány kapott felhatalmazást arra, hogy a törlesztési moratórium meghosszabbításának feltételeként szolgáló mutatószámo(ka)t megállapítsa. A vállalkozások e mutatószám(ok) teljesülése esetén minősülnek majd pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásnak és válnak jogosulttá a törlesztési moratórium meghosszabbítására. A jogosultság feltételeiről azt követően tudunk pontos tájékoztatást adni ügyfeleinknek, hogy az említett mutatószám(ok) kormányrendeletben megjelent(ek).

Üdvözlettel

UniCredit Bank Hungary Zrt.

* a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvénynek megfelelően

2020. október 22.

Bankunk a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény alapján automatikus fizetési haladékot biztosít az erre jogosult ügyfelei részére az alábbiakban felsorolt hitelek esetében. Ennek megfelelően a jogosult ügyfelek a szerződésből eredő tőke-, kamat-, valamint díjfizetési kötelezettségük teljesítésére fizetési haladékot kapnak.

Mire vonatkozik a moratórium?

  • A fizetési haladékot a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.
  • A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart.
  • A moratórium a következő hiteltípusokra vonatkozik: lakossági jelzáloghitelek, babaváró kölcsönök, személyi kölcsönök, hitelkártyák, folyószámla-hitelkeretek, munkáltatói hitelek, pénzügyi lízingszerződések, kis- és középvállalkozóknak nyújtott hitelek.

 

Mit kell tennem, ha magánszemélyként igénybe akarom venni a fizetési moratóriumot? Mi történik a moratórium után?
Mit kell tennem, ha magánszemélyként változatlanul törleszteni akarom hitelemet?
Mit kell tennem, ha magánszemélyként változatlanul törleszteni akarom a Fundamenta Lakáskassza lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált hitelemet?
Mit kell tudnom még, ha rendelkezem Hitelfedezeti Biztosítással?
Hogyan nyújthatom be nyilatkozatomat?
Mit tegyek, ha most nem, de később mégis élni akarok a moratórium lehetőségével?
Adattovábbítás késedelmes hitelügyletekről a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR), változások a fizetési moratórium időszaka alatt
Tájékoztatás kisvállalatoknak
Tájékoztatás vállalatoknak

A törlesztési moratóriummal kapcsolatos újabb információkkal, legfontosabb új tudnivalókkal tájékoztatónkat folyamatosan frissítjük.

 

Ismerje meg tájékoztatónkat és bankolási tanácsainkat a koronavírus megelőzésével összefüggésben!

 

Ismerje meg a hitelezésben a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt bevezetett átmeneti könnyítéseinket!

 

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo