2019/2088 ESG rendelet és ennek alkalmazása

 

2021. március 10-től alkalmazandó az Európai Parlament és a Tanács 2019. november 27-i (EU) 2019/2088 rendelete a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről (továbbiakban: SFDR).

Az SFDR célja egy páneurópai szabályozási keretrendszer létrehozása a fenntartható befektetések támogatására, amely a fenntarthatósággal kapcsolatos információk átlátható és harmonizált közzétételét írja elő a befektetők tájékoztatása érdekében az Európai Unió pénzügyi szolgáltatási ágazatában megvalósuló, fenntartható befektetések tekintetében.

Az SFDR harmonizált szabályokat határoz meg, amelyek alapján a pénzügyi piaci szereplők és pénzügyi tanácsadók kötelesek információt adni:

  • a fenntarthatósági kockázatok befektetési és biztosítási tanácsaikba történő integrálásáról,
  • arról, hogy a befektetési és biztosítási tanácsadási folyamatok során figyelembe veszik-e a főbb káros hatásokat,
  • az SFDR által meghatározott pénzügyi termékekkel kapcsolatos fenntarthatósági jellemzőkről.

 

Az SFDR alapján UniCredit Bank Hungary Zrt. pénzügyi tanácsadónak minősül; jelenleg az SFDR alkalmazása az általa forgalmazott befektetési alapokra vonatkozó befektetési tanácsadása, illetve a biztosításközvetítőként biztosítási alapú befektetési termékekre és az ezekhez kapcsolódó eszközalapokra vonatkozó biztosítási tanácsadása során merül fel.

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. által forgalmazott befektetési alapok SFDR szerinti besorolása itt tekinthető meg.

A biztosítási alapú befektetési termékekre és az ezekhez kapcsolódó eszközalapokra vonatkozó SFDR szerinti információk itt kerülnek közzétételre.

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. fenntarthatósági kockázatoknak a befektetési, illetve biztosítási alapú befektetési termékekre vonatkozó biztosítási tanácsaikba történő integrálására vonatkozó politikája 

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. közzététele az SFDR alapján

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo