FIGYELEM! Adathalász visszaélések. 

 

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy csalók bankunk nevével visszaélve többféle módszerrel próbálnak adatokat, ill. hozzáférést megszerezni ügyfeleink számlájához és pénzéhez. Kérjük, olvassa el a tájékoztatónkat és legyen körültekintő!

Az adathalászok legújabb módszere, hogy SMS-t küldenek „megrendelt csomag”-ról és arra próbálják rávenni az üzenet a címzettjét, hogy kövesse nyomon a csomagot az üzenetben szereplő hivatkozáson keresztül. A linkre kattintva azonban egy kártékony mobilalkalmazás települ a mobil eszközre, amely segítségével a támadók bizalmas adatokat, jelszavakat szerezhetnek meg és használhatnak fel észrevétlen módon, jelentős anyagi kárt okozva ezzel.

A jelenlegi esettel kapcsolatban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki, mert a fent leírt, „FluBot” nevű  kártékony applikáció célzottan a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó támadássorozat.

Ha ilyen SMS-t, kiemelten fontos, hogy:

  • győződjön meg az üzenet valóságtartalmáról (rendelt-e csomagot). Ha rendelt csomagot, akkor az a szolgáltató küldte az SMS-t, akitől rendelt.
  • ne nyissa meg az ismeretlen forrásból érkezett üzenetben található linket.
  • alkalmazásokat csak és kizárólag hivatalos forrásból, mint App Store és Google Play áruházakból töltsön le, ill. telepítsen.

Ha mégis letöltött/telepítet kártékony alkalmazást:

  • Szüntesse meg a hálózati kapcsolatokat (például a „repülő üzemmód” bekapcsolásával) és törölje a telepített alkalmazást (pl. FluBot), továbbá javasoljuk, hogy adatainak mentését követően állítsa vissza a gyári beállításokat.
  • Szerezzen kétséget kizáró bizonyosságot, hogy az eszközén semmilyen kártékony kód nincs, mielőtt azt újból használatba venné.
  • Amennyiben a fentiekben segítségre van szüksége, úgy forduljon mobilszolgáltatójához vagy szak- illetve márkaszervizhez.
  • Ellenőrizze számlaforgalmát –különösen abban az esetben, ha megadott bizalmas adatokat és/vagy a kártékony alkalmazás telepítését követően használta elektronikus banki szolgáltatásokat,
  • ha felmerül a visszaélés gyanúja a banki azonosító adataival kapcsolatban, intézkedjen azok haladéktalan felfüggesztéséről, azokat újból csak akkor használja a készüléken ismét, ha kétséget kizáró bizonyosságot szerzett annak kártékony kód mentességéről
  • Ha eszközén tárolt egyéb jelszavakat, azonosítókat azokat mihamarabb változtassa meg


A fentieken túl figyelmébe ajánljuk még biztonsági közleményünket is, melyben további információkkal és praktikus tanácsokkal segítünk, hogy felismerje és megakadályozza az adathalász-kísérleteket.  Kérjük, olvassa el!

Biztonsági közleményünket itt érheti el


Kérdés esetén, vagy ha segítségre van szüksége, kérjük, hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 1/20/30/70 325 3200-as telefonszámon.

Üdvözlettel
UniCredit Bank Hungary Zrt.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo