Árfolyam- és kamatügyletek

 

Azonnali devizaadásvétel (FX spot)

Minden olyan devizakonverziót, amelynek a pénzügyi rendezése az üzletkötéstől számított második banki munkanapon (ill. devizaértéknapon) történik, azonnali (spot) ügyletnek nevezünk. Az azonnali ügylet árfolyamjegyzése a mindenkori bankközi devizapiac alapján történik, és ennek megfelelően adott esetben nagyon gyorsan (akár másodpercenként) változhat. Természetesen a spotárfolyam eltérhet (és általában el is tér) az adott napra fixált hivatalos banki árfolyamtól, mivel az is csak egy "pillanatfelvétel" a délelőtti devizapiacról.

 

Határidős konverzió (FX forward)

Azonkívül, hogy az azonnali devizapiacon lehet devizákat adni és venni (spotárfolyamon), lehetőség van arra is, hogy határidős szerződést kössünk egy meghatározott jövőbeni értéknapra.  Elméletileg, ha elérkezik a szerződésben rögzített jövőbeni értéknap, a határidős átváltási árfolyamok megegyezhetnek az akkori spotárfolyammal. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a határidős árfolyamok majdnem mindig magasabbak (prémium) vagy alacsonyabbak (diszkont) annál. A prémium és diszkont értékét swap-pontoknak nevezzük, és azok a két deviza kamatlábának függvényei, illetve különbségei. A határidős árfolyam ennek alapján úgy képződik, hogy az azonnali árfolyamhoz hozzáadjuk a swap-pontokat:

határidős árfolyam (forward) = azonnali (spot) árfolyam  +/-  swap-pontok

 

Devizacsere ügylet (FX swap)

A swap olyan árfolyamüzlet, mely egy adott deviza azonnali eladását/vételét és egy időben ugyanannak a devizaösszegnek a határidős vételét/eladását jelenti:

azonnali ügylet (spot) + határidős ügylet (forward) = devizacsere-ügylet (swap)

 

Deviza opció

Az opció olyan kétoldalú ügylet, amelyben az opció vásárlója jogot szerez arra, hogy egy meghatározott jövőbeni értéknapon, egy meghatározott devizaösszeget a szerződésben kialkudott árfolyamon (strike) megvegyen (vételi opció v. call option) vagy eladjon (eladási opció v. put option) az opció eladójától/nak (az opció kiírója). Az opció megvásárlásáért a vevő a kötéskor meghatározott díjat, ún. prémiumot fizet az eladónak.

A definícióból adódik, hogy az opció eladója mindig kötelezettséget vállal, hogy ha az opció vásárlója élni kíván a jogával, akkor ő teljesít.

 

Határidős kamat megállapodás (FRA – forward rate agreement)

Az FRA egy olyan kétoldalú szerződés, amelyben a felek megállapodnak egy jövőbeli periódusra, meghatározott összeg után fizetendő fix kamatban (határidős kamat). FRA esetén tehát a tőkeösszegeket nem cserélik, csak a kamatmegállapítás időpontjaiban érvényes piaci kamat (referencia kamat) és az FRA keretében megállapított kamat (ár) különbségének tőkére vetített összege mozog (settlement amount).

A határidős kamatlábügylet a határidős devizaügylet "kamatláb-megfelelője", hiszen segítségével a kamatláb-ingadozások kiküszöbölhetőek. Ez alapján az FRA-t lehet venni (hitelfelvevők számára kamatláb emelkedés ellen) vagy eladni (befektetők részére a kamatlábak csökkenése ellen).

 

Kamatcsere ügylet (IRS – interest rate swap)

Az IRS egy olyan megállapodás amelynek keretében a két szerződő fél ugyanabban a devizában lévő kamatfizetési kötelezettségeit meghatározott időszakon keresztül elcseréli. A szerződés keretében a tőkeösszegek nem mozognak, csak a kamatok. Lehetséges, hogy az egyik fél egy fix kamatfizetési kötelezettséget cserél föl változó kamatra (coupon swap), vagy az, hogy két változó kamatozású, de más bázis alapján számított (pl. USD irányadó kamatláb és LIBOR) kötelezettség a szerződés tárgya (basis swap).

 

Két-devizás kamatcsere ügylet (CCS – cross-currency interest rate swap)

Cross Currency Swap (CCS) egy olyan megállapodás, amelynek keretében a két szerződő fél más devizában fennálló pénzáramlásait meghatározott időszakon keresztül elcseréli. A kamatcsere ügylettel ellentétben a tőke is gazdát cserél.

A CCS jellemzője, hogy a tőkeösszegek a megállapodás kezdetén az aktuális piaci árfolyamon cserélnek gazdát, az ügylet lejáratakor pedig változatlan árfolyammal kerülnek visszaváltásra.

Ellentétben a határidős ügylettel a spot árfolyamhoz nem kapcsolódik prémium vagy diszkont. A különböző kamatszintekből adódó kötelezettségek ugyanis nem a tőkeösszegek átváltásakor, hanem a kamatfizetések cseréjével egyidőben valósulnak meg.

 

Nemesfémek

Hagyományosan a nemesfémek elsősorban fizetőeszközként szolgáltak. Értékmegőrző funkciójuk mellett ma már széles körben használják őket a legkülönbözőbb ipari területek. Az aranynak, ezüstnek, platinumnak és palladiumnak önálló piaca van, és bankunk hatékony  árfolyamfedezeti megoldásokat kínál ezen nemesfémek kurzusának rögzítésére.

 

Ipari fémek

Az ipari fémeket  széles körben használják fel a legkülönbözőbb iparágak. Árfolyamuk a globális kereslet és kínálat függvényében változik.  Hatékony fedezeti megoldásokat tudunk kínálni, réz, ón, ólom, cink, nikkel, alumínium acél árfolyamának a fedezésére.

 

Szénhidrogének

A különböző szénhidrogén alapú nyersanyagokat széles körben használják fel  a legkülönbözőbb iparágak, akár közvetlenül, energia előállítására, vagy további feldolgozásra.  Hatékony fedezeti megoldásokat kínálunk nyersolaj, gázolaj, fútőolaj termékek árfolyamának fedezésére. 

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo