PSD2

 

Második pénzforgalmi szolgáltatási irányelv – az elektronikus fizetés forradalma

2019. szeptember 14-ével életbe lépett az új, európai uniós pénzforgalmi irányelv (2015/2366/EU), a PSD2 erős ügyfél hitelesítésre és biztonságos kommunikációra vonatkozó rendelkezései

Az új uniós irányelv kiszélesíti az online pénzforgalmi és banki szolgáltatások távlatait, és több millió fogyasztó életét könnyíti meg. Sokoldalúbb, kényelmesebb és biztonságosabb digitális fizetésre lehet számítani.

A második pénzforgalmi szolgáltatási irányelv egyik fő célja, hogy átláthatóbbá tegye a helyzetet az ágazatban működő szolgáltatók és szolgáltatásaik igénybe vevői számára, ennek érdekében pedig szabványosítsa az egyes pénzforgalmi szolgáltatásokhoz kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket. Másik célja, hogy fokozza a versenyt a tagállami pénzforgalmi piacok régi és új szereplői között, egyúttal pedig egyenlő versenyfeltételeket biztosítson. Az új szabályozás utat nyit az ún. Open Banking (nyílt bankolás) előtt, mivel lehetővé teszi külső pénzforgalmi szolgáltatók számára, hogy új szolgáltatásaikkal becsatlakozzanak a pénzforgalmi ökoszisztémába.

A biztonságot és a hitelesítést illetően a második pénzforgalmi szolgáltatási irányelv bevezeti az „erős ügyfél-hitelesítés” fogalmát, amelynek értelmében az ügyfelet két felismerési elemmel (például számokból álló PIN-kóddal és biometrikus azonosító elemmel) kell azonosítani és hitelesíteni. A pénzforgalmi szolgáltató tehát köteles ezt a megoldást alkalmazni amikor a fizető fél az interneten keresztül fér hozzá fizetési számlájához vagy elektronikus fizetési műveletet indít.

 

A közeljövőben személyre szabott tájékoztatást adunk a konkrét változásokról, attól függően, hogy bankunknál mely felületünkön, melyik pénzügyi szolgáltatásunkat és jelenleg milyen hitelesítési megoldás használatával veszi igénybe. Honlapunkon folyamatosan fogjuk a változásokról szóló  tájékoztatásunkat frissíteni.

 

 

Kérdések felmerülése esetén kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, vagy érdeklődjön személyesen bármely bankfiókunkban.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo