NHP Zöld Otthon Hitel

Kedvező kamatozású hitel magas energiahatékonyságú
új lakás vásárlására és lakóház építésére.

Újépítésű lakást vásárolna vagy házat építene? Finanszírozásra van szüksége álomotthona megteremtéséhez?

 


Az UniCredit Bank a kedvező kamatozású NHP Zöld Otthon Hitellel segít Önnek lakáscéljai megvalósításában.

2022.06.30 után csak azok az ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amik megfelelnek a legalább BB-s energetikai besorolásnak. Ha Önnek is fontos környezete védelme és olyan lakásban szeretne élni, mely már most megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, akkor válassza az UniCredit Banknál elérhető NHP Zöld Otthon Hitelt.

Az NHP Zöld Otthon Hitel kiszámítható finanszírozási lehetőséget nyújt ügyfeleinknek, hiszen a hitel kamata a futamidő alatt nem változik.

Minek kell megfelelnie új otthonának?

A hitel célja új lakás vásárlása vagy lakóingatlan építése lehet, aminek a kövezkező jellemzőknek kell megfelelnie:

 • Az ingatlan primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év.

 • Legalább BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) vagy annál jobb energetikai minőségi besorolással rendelkezik.

 • Az ingatlannak az igénylő saját lakhatási célját kell szolgálnia.

 • Az igénylőnek 10 évig életvitelszerűen a célingatlanban kell élnie.

Mivel tudunk segíteni Önnek?

Ha környezetbarát otthonban képzeli el a jövőjét, a következőkkel kalkulálhat:

 • A hitel összege minimum 1.000.000 Ft, maximum összege 70.000.000 Ft lehet.

 • A hitel futamideje minimum 4 év, maximum 25 év lehet.

 • Az ügyleti kamat mértéke a futamidő végéig fix, 2,5%. THM2: 2,59% 

 • NHP Zöld Otthon hitel csak egy alkalommal igényelhető.

 • A hitelt házastársak, élettársak, egyedülállók is igényelhetik, nem feltétele gyermekvállalás.

Miért érdemes az UniCreditnél igényelni az NHP Zöld Otthon Hitelt?

Díjvisszatérítési akciónk keretében több járulékos költséget megspórolhat.

 • Visszatérítjük az értékbecslés díját.

 • Visszatérítjük a közjegyzői okirat díját (maximum 50.000 HUF mértékig).

 • Elengedjük a Takarnetből lekért tulajdoni lap lekérésének díját.

 • Elengedjük a térképmásolat kiállításának díját.

 • Elengedjük a műszaki felülvizsgálat díját.

Reprezentatív példa: 5 000 000 forint összegű, 20 éves futamidőre nyújtott, vásárlási vagy építési célú, ingatlanra bejegyzett jelzálogjog fedezettel nyújtott hitel esetén, végig fix kamattal, melynek mértéke évi 2,5%, a törlesztőrészletek száma 240 db, a havi törlesztőrészletek összege 26 665 Ft, mely a futamidő végéig nem változik, csak abban az esetben, ha a hitel vonatkozásában nem teljesülnek az NHP Zöld Otthon Hitel feltételei. THM: 2,59%; a hitel teljes díja: 1 392 380 Ft (mely az ügyleti kamat összegén túl a következő tételekből tevődik össze: 1 db ingatlan-nyilvántartási eljárás díja 12 600 Ft (jelzálogjog bejegyzési kérelem), a fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 6 392 380 Ft. A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötendő vagyonbiztosítás díja a hitelező számára nem ismert, azt a THM nem foglalja magában.

 

NHP Zöld Otthon Program
  

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként 2021. október 4-étől elindítja az NHP Zöld Otthon Programot (továbbiakban: NHP ZOP).  A Program célja az MNB által meghatározott feltételeknek megfelelő, Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, valamint építése céljából, jelzálogfedezet mellett (közvetlenül vagy más hitelintézeten keresztül) nyújtott kölcsön tovább hitelezése, melynek köszönhetően az új lakást vásárolni vagy építeni szándékozó otthont keresők kedvező finanszírozási feltételekhez jutnak.

Az UniCredit Banknál elkötelezettek vagyunk a fenntartható jövő megteremtésében. E törekvés részeként azért csatlakozunk az NHP Zöld Otthon Programhoz, hogy a jövő generációi is harmóniában élhessenek a környezettel. Fenntarthatósági aktivitásunkról itt tájékozódhat.

 

Gyakori kérdések

Mik az NHP Zöld Otthon Hitel igénylésének feltételei?
 • Az NHP zöld Otthon  Hitelt 18. életévét betöltött, cselekvőképes, belföldi magánszemélyek igényelhetik.
 • Az Adósnak vagy Adósoknak állandó lakó- vagy tartózkodási hellyel kell rendelkezniük.
  A hitelből energiahatékony Új lakás vásárolható vagy építhető, melynek:
  • összesített energetikai jellemzőjének számított értéke legfeljebb 90 kWh/m2/év.
  • Legalább BB vagy annál jobb energetikai minőségi besorolással rendelkezik.
 • A hitelügyletbe bevont szereplők érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel, vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel és Magyarországon kiállított lakcímkártyával (állandó vagy tartózkodási hely megjelöléssel) és adókártyával rendelkeznek.
 • A hitelügyletben jövedelemmel felelő szereplők rendelkeznek magyarországi telefonos elérhetőséggel.
  A hitelügyletben jövedelemmel felelő szereplők rendelkeznek legalább 3 havi bankszámlamúlttal.
 • A hitelügyletben szereplők megadták hozzájárulásukat a KHR adatok teljes lekérdezéséhez. 
 • A kölcsönigénylés időpontját megelőző 3 hónap időtartam alatti – egyazon munkahelyről származó – rendszeres jövedelem meglétének igazolása szükséges letöltött próbaidővel, amelynek el kell érnie adós/adóstárs esetén mindenkori nettó minimálbér összegét. Az adós házas/élettársa esetén a mindekori gyermeknevelési támogatás havi nettó összegét el kell, hogy érje a jövedelem.
 • Az igénylők és fedezeti ingatlan tulajdonosai adósként/adóstársként nem szerepelhetnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív tartalmú információval.
 • A lakáshitel célját minden esetben szükséges igazolni a Bank felé.
 • NHP Zöld Otthon Hitellel csak olyan új lakás vásárolható, illetve építhető, mely az Adós tulajdonába kerül (továbbiakban: Tulajdonos Adós) és amiben a Lakáshitel szerződés alapján történő utolsó folyósítást követő 10 évig életvitelszerűen lakik.
 • Az életvitelszerű bentlakási kötelezettségből fakadóan a Lakáshitel célját képező Új lakás a Lakáshitel szerződés alapján történő utolsó folyósítást követő 10 évig nem adható bérbe.
 • A Lakáshitel célját képező új lakásnak a Tulajdonos Adós saját lakhatását kell szolgálnia, amit az új lakásban tulajdoni részesedést szerző Tulajdonos Adós állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal igazolja, legkésőbb a Lakáshitel szerződés alapján történő utolsó lehívástól számított 90 napon belül.
 • A Tulajdonos Adós a Lakáshitel célját képező Ingatlannak tulajdonosa(i)/leendő tulajdonosa(i), Tulajdonos Adóson kívül egyéb tulajdonosa nem lehet a Lakáshitelből vásárolt, épített új lakásnak. A hitel igénylésekor az adós/adós(ok) között ez a részarány szabadon meghatározható. Az is elfogadható, ha az adóstárs nem szerez tulajdonjogot.
 • Minden esetben szükséges a hitelcél ingatlan fedezetbe vonása
 • Ha új ügyfelünk1, az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitel futamideje alatt a mindenkor aktuális jövedelmét az UniCredit Banknál vezetett lakossági bankszámlájára utalja.
Mi felel meg a BB energetikai minőségi besorolásnak?

BB minősítést akkor kaphat a lakóingatlan ha az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 közé esik (azaz az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81 és 100 KWh/m²a közé esik) és az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló energiaforrás biztosítja. Ha a megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, BB minősítés nem adható ki.

Megújuló energiaforrás a tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia.

Forrás: Országos Tanúsító Központ

A Meglévő hitelemet kiválthatom-e NHP Zöld Otthon Hitellel?

Nem, mert csak újonnan megkötött szerződések tekintetében lehetséges az NHP ZOP igénybevétele, korábban megkötött hitelszerződések nem válhatnak NHP Zöld Otthon Hitel szerződéssé.

Mi történik, ha nem teljesülnek az NHP Zöld Otthon Hitel energetikai jellemzőkre vonatkozó feltételei az épület befejezését követően?

Amennyiben nem teljesülnek az NHP Zöld Otthon Hitel feltételei, akkor a hitel kamata megváltozik és 10 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitellé árazódik át.

Meddig tart a hitelbírálat?

A kérelem hiánytalan befogadását követően a hitelbírálat ideje nem haladhatja meg az  értékbecslés rendelkezésre állásától
számított 15 munkanapot, építés esetén a 25 munkanapot.

Mi történik, ha 10 éven belül elköltözök az ingatlanból?

Nem teljesülnek a továbbiakban az NHP Zöld Otthon Hitel felételei, így a hitelszerződés vonatozásában megszűnnek a kedvezményes feltételek.

Nem tudom biztosan, hogy mennyi ideig fog tartani amíg elkészül a lakásom/házam, meddig bocsájtja rendelkezésemre a bank a jóváhagyott kölcsön összeget?

A hitelintézet a hitelösszeget új lakás vásárlás esetében a szerződéskötéstől számított 3 évig, építés esetében 4 évig tartja az ügyfél rendelkezésére3.

1 Új ügyfélnek minősül az az ügyfél, aki a hiteligénylés befogadásának időpontjában nem rendelkezik UniCredit lakossági bankszámlával, vagy rendelkezik és annak szerződését 2020.01.01-jét követően kötötte.


2
A THM érték meghatározása az aktuális általános, illetve a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) Kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint, valamint Kölcsön-bankszámla csomag figyelembevételével került megállapításra, ugyanakkor nem tartalmazza a fedezetül szolgáló ingatlanra vonatkozóan kötendő vagyonbiztosítás díját. A feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat.

3
Kivéve ha a rendelkezésre tartás az alábbi okokra tekintettel korábban már megszűnt:
    a) az első lehívásra nem került sor a Lakáshitel Szerződés megkötésének napjától számított 3 éven belül;
    b) amennyiben a Lakáshitel célja építési telek vásárlására is kiterjed és az Adós nem mutatja be a hitelintézet részére a Lakáshitel Szerződés megkötésétől számított 1 éven belül a terméktájékoztató 1.4.2. pontja szerinti engedélyeket.

A tájékoztatás nem teljes körű.
AZ NHP Zöld Otthon Hitel kondícióit az UniCredit Bank Hungary Zrt által magánszemélyek részére nyújtott hitelek kondíciói elnevezésű Hirdetmény tartalmazza. Az NHP Zöld Otthon Hitel MNB által kibocsátott Terméktájékoztatóját a következő linken érheti el: Növekedési Hitelprogram (NHP) (mnb.hu). Ez a tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek, az itt szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. A bank a változtatás jogát fenntartja, a bankot a jelen tájékoztató nem kötelezi a hitel jóváhagyására és a hitelnyújtásra.

Döntsön felelősen a hitelről!

A www.unicreditbank.hu című honlapunkon a Felelős hitelezés és a Hasznos információk aloldalon olvasható Banki fogalomtár segíthet tájékozódni a hitelfelvétellel kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján a felelős döntést segítő termékleírásokat és az összehasonlítást segítő alkalmazásokat találhat. Kérjük, a hitelfelvételről felelősen és körültekintően, jövedelmi helyzetét figyelembe véve döntsön. A www.unicreditbank.hu honlapunk Felelős hitelezés oldalán található tanácsok segítenek tájékozódni a hitelfelvétellel kapcsolatban, a Banki fogalomtár pedig segíthet pénzügyi, hitelezési ismereteinek bővítésében. Látogasson el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjára, melynek leírásai és alkalmazásai hozzájárulnak ahhoz, hogy Ön felelős döntést hozhasson.

Kérjük, a hitelfelvételről felelősen és körültekintően, jövedelmi helyzetét figyelembe véve döntsön.

 

UniCredit Logo