Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 
és Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele

 

Nemcsak új, hanem már használt lakás vásárlására is igénybe veheti a CSOK-ot és a Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitelét.

Új vagy használt lakás vásárlás, vagy új lakás építés esetén a támogatás mellé legalább két gyermek esetén 1 és 10 millió forint közötti, 3 vagy több gyermek esetén pedig 1 és 15 millió forint közötti kedvező kamatozású támogatott hitelt is igényelhet.THM1: 3,16 – 3,20%

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás, illetve a hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása  Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Új vagy használt lakás vásárlásához (nagyobb lakásra cseréléshez), meglévő lakás bővítéséhez vagy új lakás építéséhez érdemes lehet a CSOK által biztosított kedvezménnyel élnie. A családi otthonteremtési kedvezményt már 1 meglévő vagy vállalandó gyerek után is igényelheti bankunknál akár önállóan, akár lakáshitellel együtt. Az állam által nyújtott – közvetlen és vissza nem térítendő – lakáscélú támogatás összege használt lakás vásárlása és bővítése esetén: 600 000 - 2 750 000 Ft, új lakás vásárlása és építése esetén: 600 000 – 10 000 000 Ft.


Reprezentatív példa:
5 000 000 forint összegű, 20 éves futamidőre nyújtott, kamattámogatott, lakásvásárlási célú, ingatlanra bejegyzett jelzálogjog fedezettel nyújtott hitel esetén, 5 éves kamatperiódussal, a hitel kamata kamatperiódusonként változó, mértéke évi 3,00%, a törlesztőrészletek száma 240 db, az első kamatperiódusban a havi törlesztőrészletek összege 27 919 Ft, a további kamatperiódusokban a kamat változásával módosulhat THM1: 3,16%; a hitel teljes díja: 1 723 307 Ft (mely az ügyleti kamat összegén túl a következő tételekből tevődik össze: hitelösszeg utalásával kapcsolatos díj 17 500 Ft; 1 db ingatlan-nyilvántartási eljárás díja 12 600 Ft (jelzálogjog bejegyzési kérelem), 1 db Takarnet rendszerből lekért tulajdoni lap díja 1 000 Ft), a fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 6 723 307 Ft. A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötendő vagyonbiztosítás díja a hitelező számára nem ismert, azt a THM nem foglalja magában.


Milyen hitelt igényelhet lakásvásárláshoz?

Lakáshiteleink széles választékából válassza ki az Ön igényeinek megfelelőt! Kalkulátorunkkal kiszámíthatja a törlesztőrészletét. Számoljon velünk!
A jelzáloghitel feltétele az UniCredit Banknál vezetett számla és a fedezeti ingatlanra vonatkozó, a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás. Kérjük, döntsön felelősen és körültekintően a hitelfelvételről.

Érdekli a többgyermekes családoknak szóló otthonteremtési kamattámogatott hitel?

A többgyermekes családoknak szóló otthonteremtési kamattámogatott hitel nálunk is elérhető, azaz a CSOK mellé már kettő, illetve három vagy több gyermek esetén államilag kamattámogatott kedvező hitelt is igényelhet:

 • új lakás vásárlásra, vagy
 • használt lakás vásárlásra, vagy
 • új lakás építésére.

THM1: 3,16 – 3,20%

Ezt a hitelt kizárólag azok igényelhetik, akik kettő vagy három gyermek esetén a 16/2016. (II.10) és 17/2016. (II.10) számú Kormányrendeletekben meghatározott mértékű családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe veszik.

A kamattámogatott hitel jellemzői:

Az állami kamattámogatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól a 16/2016. (II.10.) számú és 17/2016. (II.10) számú Kormányrendelet rendelkezik.

 • Használt lakás vásárlásra, új lakás vásárlására és építésére két gyermek esetén igényelhető 1-10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 1-15 millió forint
 • A futamidő 5-től 25 évig terjedhet.
 • Állami kamattámogatást kaphat a kölcsön teljes futamideje alatt (25 évig).
 • Kamatperiódus 5 éves.
 • A hitel 6 vagy 12 hónapos türelmi idővel is igényelhető, amivel a tőketörlesztés megkezdését későbbre halaszthatja. Ebben az esetben a türelmi idő lejártát követően magasabb a havonta fizetendő törlesztés.

A Felelős hitelezés és a Banki fogalomtár segíthetnek tájékozódni a hitelfelvétellel kapcsolatban, illetve a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján a felelős döntést segítő termékleírásokat és az összehasonlítást segítő alkalmazásokat találhat. Kérjük, a hitelfelvételről felelősen és körültekintően, jövedelmi helyzetét figyelembe véve döntsön.

Mi mindent valósíthat meg a CSOK segítségével?

Növelheti önerejét, hogy megvalósíthassa lakáscélú terveit:

 • felhasználhatja használt vagy új lakás vásárlására,
 • új lakás építésére,
 • vagy bővítheti meglévő otthonát.
Mitől függ a támogatás mértéke?

Az 600 000 és 10 000 000 Ft közti támogatás mértéke függ

 • a lakáscéltól,
 • a lakás hasznos alapterületétől,
 • az eltartott gyermekek számától (már egy gyermekre is igényelheti).
Gyermekek száma Új lakás építése és új lakás vásárlás Használt lakás vásárlás és bővítés
Minimum elvárt lakás hasznos alapterület Minimum elvárt családi ház hasznos alapterület Támogatás összege (Ft) Minimum elvárt lakás hasznos alapterület Támogatás összege (Ft)
Egy 40 m2 70 m2 600 000 40 m2 600 000
Kettő 50 m2 80 m2 2 600 000 50 m2 1 430 000
Három 60 m2 90 m2 10 000 000 60 m2 2 200 000
Négy vagy több 60 m2 90 m2 10 000 000 70 m2 2 750 000

 

Ki igényelheti a CSOK-ot?

A CSOK-ot azok igényelhetik, akik megfelelnek a 16/2016.(II.10.) vagy 17/2016. (II.10.) számú Kormányrendeletben (ú) előírt feltételeknek.


Az új támogatást nemcsak házastársak, élettársak, hanem akár egyedülállók is igényelhetik. Mindenkinél feltétel, hogy

 • magyar állampolgár, vagy
 • a szabad mozgást és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorló személy, illetve
 • bevándorolt, letelepedett, hontalan személy legyen.


Már egy gyermek után is igényelheti, aki lehet

 • meglévő (vér szerinti, örökbe fogadott)
 • vagy vállalt (a későbbiekben születendő).


Csak olyan gyermek után vehető igénybe a támogatás, akire még nem vettek igénybe korábban támogatást, vagy azt megelőlegező kölcsönt.

Vállalt gyermekre kizárólag olyan fiatal házaspárok igényelhetnek CSOK-ot, akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét.

 • Használt lakás esetén legalább egy, legfeljebb kettő gyermeket, új lakás esetén legalább egy, legfeljebb három gyermeket vállalhatnak.
 • Egy gyermek esetén négy év, kettő gyermek esetén nyolc év, három gyermek vállalása esetén függetlenül attól, hogy a három gyermek teljesítéséhez egy/kettő vagy három gyermek vállalására van-e szükség 10 év a teljesítési határidő.
Melyek az igényléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók?

A támogatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól a 16/2016. (II.10.) és 17/2016. (II.10) számú Kormányrendelet rendelkezik. Bővebb tájékoztatást a Pénzügyminisztérium Tájékoztatóiban olvashat.


Kíváncsi rá, jogosult-e a CSOK-ra?
És ha igen, milyen összegre? Ha igen, forduljon a fiókokban munkatársainkhoz, vagy hívjon fel minket a +36 (1/20/30/70)  325 3200-as számon!

Mit ajánlunk még a CSOK-on túl?

Válasszon UniCredit számlát a napi pénzügyeinek intézéséhez! Számos bankszámlánknál csökkentheti a havi számlavezetési díjat, ha UniCredit bankszámlájára érkezik a jövedelme. Keresse munkatársainkat a bankfiókjainkban, akik készséggel segítenek az Önnek leginkább megfelelő bankszámla kiválasztásában. Honlapunkon is kiszámolhatja, hogy igényeinek melyik bankszámla felel meg leginkább! Számoljon velünk!

A jelen tájékoztatás nem teljes körű, az itt szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. A támogatás és jelzáloghitelek részletei megtalálhatók a bank aktuális „Az UniCredit Bank Hungary Zrt. által magánszemélyek részére nyújtott hitelek kondíciói – Támogatott jelzáloghitelek és állami támogatások” hirdetményében, Kondíciós listájában, Üzletszabályzatában, a Pénzügyminisztérium Tájékoztatóiban és az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) számú, illetve a használt lakás vásárláshoz, bővítéshez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) számú Kormányrendeletben. A bank fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók változtatásának jogát; a hitel igénybevételének feltételei vannak. A jelzáloghitel feltétele az UniCredit Banknál vezetett számla, valamint a fedezeti ingatlanra vonatkozó, a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás.

 

1A THM meghatározása az aktuális feltételek, a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat; értéke a változó kamatozású kölcsönök esetében nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo