Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

 

Az UniCredit Bank a több gyermekes új lakás vásárlására és építésére igényelt családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmet 2016. február 1-jétől fogad be. A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás, illetve a hirdetésben szereplő több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása  Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Új vagy használt lakás vásárlásához (nagyobb lakásra cseréléshez), meglévő lakás bővítéséhez vagy új lakás építéséhez érdemes lehet a CSOK által biztosított kedvezménnyel élnie. A családi otthonteremtési kedvezményt már 1 meglévő vagy vállalandó gyerek után is igényelheti bankunknál akár önállóan, akár lakáshitellel együtt. Az állam által nyújtott – közvetlen és vissza nem térítendő – lakáscélú támogatás összege használt lakás vásárlása és bővítése esetén: 600 000 - 2 750 000 Ft, új lakás vásárlása és építése esetén: 600 000 – 10 000 000 Ft. THM1: 3,16 – 3,20%


Reprezentatív példa:
5 000 000 forint összegű, 20 éves futamidőre nyújtott, kamattámogatott, lakásvásárlási célú, ingatlanra bejegyzett jelzálogjog fedezettel nyújtott hitel esetén, 5 éves kamatperiódussal, a hitel kamata kamatperiódusonként változó, mértéke évi 3,00%, a törlesztőrészletek száma 240 db, az első kamatperiódusban a havi törlesztőrészletek összege 27 919 Ft, a további kamatperiódusokban a kamat változásával módosulhat THM1: 3,16%; a hitel teljes díja: 1 723 307 Ft (mely az ügyleti kamat összegén túl a következő tételekből tevődik össze: hitelösszeg utalásával kapcsolatos díj 17 500 Ft; 1 db ingatlan-nyilvántartási eljárás díja 12 600 Ft (jelzálogjog bejegyzési kérelem), 1 db Takarnet rendszerből lekért tulajdoni lap díja 1 000 Ft), a fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 6 723 307 Ft. A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötendő vagyonbiztosítás díja a hitelező számára nem ismert, azt a THM nem foglalja magában.


Milyen hitelt igényelhet lakásvásárláshoz?

Lakáshiteleink széles választékából válassza ki az Ön igényeinek megfelelőt! Kalkulátorunkkal kiszámíthatja a törlesztőrészletét. Számoljon velünk!
A jelzáloghitel feltétele az UniCredit Banknál vezetett számla és a fedezeti ingatlanra vonatkozó, a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás. Kérjük, döntsön felelősen és körültekintően a hitelfelvételről.

Érdekli a több gyermekes családoknak szóló otthonteremtési kamattámogatott hitel?

A többgyermekes családoknak szóló otthonteremtési kamattámogatott hitel nálunk is elérhető, azaz a CSOK mellé már kettő, illetve három vagy több gyermek esetén államilag kamattámogatott kedvező hitelt is igényelhet:

 • új lakás vásárlásra vagy ,
 • új lakás építésére.

THM1: 3,16 – 3,20% Ezt a hitelt kizárólag azok igényelhetik, akik két gyermek esetén a 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén a 10 millió forint összegű CSOK-ot (vagy amennyiben volt korábban igénybe vett támogatás, az azzal csökkentett összegét) is igénybe veszik.

A kamattámogatott hitel jellemzői:

Az állami kamattámogatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól a 16/2016. Kormányrendelet rendelkezik.

 • Új lakás vásárlására és építésére két gyermek esetén igényelhető 1-10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 1-15 millió forint
 • A futamidő 5-től 25 évig terjedhet.
 • Állami kamattámogatást kaphat a kölcsön teljes futamideje alatt (25 évig).
 • Kamatperiódus 5 éves.
 • A hitel 6 vagy 12 hónapos türelmi idővel is igényelhető, amivel a tőketörlesztés megkezdését későbbre halaszthatja. Ebben az esetben a türelmi idő lejártát követően magasabb a havonta fizetendő törlesztés.

A Felelős hitelezés és a Banki fogalomtár segíthetnek tájékozódni a hitelfelvétellel kapcsolatban, illetve a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján a felelős döntést segítő termékleírásokat és az összehasonlítást segítő alkalmazásokat találhat. Kérjük, a hitelfelvételről felelősen és körültekintően, jövedelmi helyzetét figyelembe véve döntsön.

Mi mindent valósíthat meg a CSOK segítségével?

Növelheti önerejét, hogy megvalósíthassa lakáscélú terveit:

 • felhasználhatja használt vagy új lakás vásárlására,
 • új lakás építésére,
 • vagy bővítheti meglévő otthonát.
Mitől függ a támogatás mértéke?

Az 600 000 és 10 000 000 Ft közti támogatás mértéke függ

 • a lakáscéltól,
 • a lakás hasznos alapterületétől,
 • az eltartott gyermekek számától (már egy gyermekre is igényelheti).

Ki igényelheti a CSOK-ot?

A CSOK-ot azok igényelhetik, akik megfelelnek a Kormányrendeletben (16/2016. vagy 17/2016 sz.) előírt feltételeknek.


Az új támogatást nemcsak házastársak, élettársak, hanem akár egyedülállók is igényelhetik. Mindenkinél feltétel, hogy

 • magyar állampolgár, vagy
 • a szabad mozgást és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorló személy, illetve
 • bevándorolt, letelepedett, hontalan személy legyen.


Már egy gyermek után is igényelheti, aki lehet

 • meglévő (vér szerinti, örökbe fogadott)
 • vagy vállalt (a későbbiekben születendő).


Csak olyan gyermek után vehető igénybe a támogatás, akire még nem vettek igénybe korábban támogatást, vagy azt megelőlegező kölcsönt.

Vállalt gyermekre kizárólag olyan fiatal házaspárok igényelhetnek CSOK-ot, akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét.

 • Használt lakás esetén legalább egy, legfeljebb kettő gyermeket, új lakás esetén legalább egy, legfeljebb három gyermeket vállalhatnak.
 • Egy gyermek esetén négy év, kettő gyermek esetén nyolc év, három gyermek vállalása esetén függetlenül attól, hogy a három gyermek teljesítéséhez egy/kettő vagy három gyermek vállalására van-e szükség 10 év a teljesítési határidő.
Melyek az igényléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók?

A támogatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól a 16/2016. és 17/2016 sz. Kormányrendelet rendelkezik. Bővebb tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztérium Tájékoztatóiban olvashat.


Kíváncsi rá, jogosult-e a CSOK-ra?
És ha igen, milyen összegre? Ha igen, forduljon a fiókokban munkatársainkhoz, vagy hívjon fel minket a +36 (1/20/30/70)  325 3200-as számon!

Mit ajánlunk még a CSOK-on túl?

Válasszon UniCredit számlát a napi pénzügyeinek intézéséhez! Számos bankszámlánknál csökkentheti a havi számlavezetési díjat, ha UniCredit bankszámlájára érkezik a jövedelme. Keresse munkatársainkat a bankfiókjainkban, akik készséggel segítenek az Önnek leginkább megfelelő bankszámla kiválasztásában. Honlapunkon is kiszámolhatja, hogy igényeinek melyik bankszámla felel meg leginkább! Számoljon velünk!


A jelen tájékoztatás nem teljes körű, az itt szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. A támogatás és jelzáloghitelek részletei megtalálhatók a bank aktuális „Az UniCredit Bank Hungary Zrt. által magánszemélyek részére nyújtott hitelek kondíciói – Támogatott jelzáloghitelek és állami támogatások” hirdetményében, Kondíciós listájában, Üzletszabályzatában, a Nemzetgazdasági Minisztérium Tájékoztatóiban és az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016., illetve a használt lakás vásárláshoz, bővítéshez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. Kormányrendeletben. A bank fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók változtatásának jogát; a hitel igénybevételének feltételei vannak. A jelzáloghitel feltétele az UniCredit Banknál vezetett számla, valamint a fedezeti ingatlanra vonatkozó, a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás.


 

1A THM meghatározása az aktuális feltételek, a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat; értéke a változó kamatozású kölcsönök esetében nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.

Spinning wheel animation

Loading