RÉSZVÉNYEK VÁSÁRLÁSA AZ UNICREDIT BANKON KERESZTÜL

A megbízások feltételei
 • A részvények köre: fiókhálózatunkon keresztül lehetőség van a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgalmazott részvényekre vonatkozó adásvételi megbízások megadására.
 • Jutalékok, fedezetbiztosítás:
  a részvényekre vonatkozó adásvételi megbízásait a mindenkori Kondíciós listában szereplő jutalék mellett veheti igénybe. Vételnél a jutalék mellett biztosítani kell a vételárat is az Ügyfél pénzszámláján (amely lehet akár teljes értékű banki folyószámla is), míg eladásnál az eladni kívánt részvénynek kell fedezetben lennie az értékpapírszámlán, és az ügylet jutaléka az eladás során befolyó pénzből kerül kiegyenlítésre.
 • Megbízási határidők:
  a részvények adásvételére vonatkozó megbízások a fiókok nyitvatartási ideje alatt bármikor megadhatók. Ha 17.00 óráig, illetve a korábban bezáró fiókok esetében fiókzárásig adja le a megbízását, úgy az ügylet – kedvező tőzsdei árfolyamok esetén – már aznap teljesülhet. A 17.00 óra után is nyitva tartó fiókokban a 17.00 óra után megadott megbízásokat megkísérlik még az aznapi brókerlistában elhelyezni, de ez a megbízás nagy valószínűséggel csak a következő napon teljesíthető, hiszen a tőzsde 17.10-ig van nyitva.
Szolgáltatások
 • Vételi/eladási limitáras megbízások: vételi/eladási megbízásait egy konkrét ár, ún. limitár meghatározásával kell megadnia. Az Ön által megadott limitár vétel esetén biztosítja, hogy a limitár felett nem, maximum ezen az árszinten teljesül a megbízása.  Előfordulhat, hogy a limitár alatt is sikerül megvenni a kívánt értékpapírt. Eladási megbízásnál a limitár alatt nem, felette viszont teljesülhet a megbízás. A megbízás tényleges teljesülésének fontos feltétele, hogy a megadott vételi/eladási árszinten (limitáron) szülessen üzletkötés a tőzsdén.
 • Vételi/eladási Stop-Limit megbízások: a Stop-Limit ajánlat egy feltételes ajánlat, amely az ajánlattevő beavatkozása nélkül, automatikusan akkor válik aktív limitáras ajánlattá, ha az adott tőzsdenapon az ajánlattételt közvetlenül megelőző utolsó kötésben vagy az ajánlattételt követően, az ajánlatban megadott aktiválási áron (vagy vételi megbízás esetén annál alacsonyabb, eladási megbízás esetén annál magasabb áron)  ̶  ide nem értve a FIX ajánlatból létrejött ügyleteket  ̶  ügylet jött vagy jön létre. Az aktiválódott Stop-Limit vételi ajánlat legfeljebb az ajánlatban megadott limitáron, a Stop-Limit eladási ajánlat legalább az ajánlatban megadott limitáron teljesülhet.
 • Napon belüli megbízások: azon ügyfeleink, akik szeretnék a lehető leggyorsabban visszaforgatni részvénybefektetéseiket, újabb megbízásaikkal nem kell a kötelezően előírt T+2 napig várniuk. A megbízás leadásának napján teljesült tőzsdei megbízások fedezetül szolgálhatnak új, akár aznapra vonatkozó vételi vagy eladási megbízások számára is. Ugyanis annak ellenére, hogy csak a T+2 napon kerül az Ügyfél számláján jóváírásra a részvény/pénz, a teljesülést a számítógépes rendszer az allokációt követően azonnal jelzi, és ezután már adható újabb megbízás.  FONTOS! Az Internetbank szolgáltatáson keresztül az eladástól számított T+2 napon belül nem lehet vételi megbízást adni, ugyanakkor a Telefonbank szolgáltatáson keresztül ez mindkét irányba (vétel/eladás) megtehető! Példa:
  • vételből eladás: Ön adhat 10.00 órakor egy vételi megbízást például Mol részvényre, ami kedvező árfolyamok esetén néhány percen belül teljesülhet. Az allokációt követően pedig akár napközben is adhat eladási megbízást a délelőtt vásárolt Mol részvényeire.                                                                                                       
  • Eladásból vétel: ugyanígy lehetősége van reggel eladási megbízást adnia például MTELEKOM részvényre, és annak az eladásából napközben még adhat vételi megbízást bármely részvényre vonatkozóan. Fontos, hogy mindkét esetben tényleges pénz/értékpapír fedezettel rendelkezzen az Ügyfél.
 • Day-trade megbízások: a day-trade tőzsdei megbízás egy olyan ügylet, amely keretében adott napon vásárolt/eladott részvény teljes mennyiségére ugyanazon a napon ellentétes irányú ügyletkötés történik. A napon belüli megbízásoktól annyiban tér el, hogy az ellentétes irányú (második ügylet) után fizetendő jutalékot akciós jelleggel teljes egészében elengedjük; az akció visszavonásig érvényes. A jutalékmentesség kizárólag a +36 1 325 3200 telefonszámon elérhető Telefonbank szolgáltatáson keresztül adott megbízásokra vonatkozik.
 • Megbízások módosítása, visszavonása: lehetőség van természetesen a már korábban leadott megbízások visszavonására, illetve módosítására napközben is.
 • Transzferálás: Önnek lehetősége van más banknál vagy befektetési szolgáltatónál nyilvántartott részvényeit bankunkhoz "utaltatni", azaz transzferáltatni. Az UniCredit Banknál vezetett értékpapírszámlára való Magyarországon kibocsátott értékpapírok transzferálása esetén a következő számlaszámot kell megadnia: KELER 0006/M00000. Kérjük, a megjegyzésben tüntesse fel a saját, az UniCredit Banknál vezetett értékpapírszámlája számát. Ha hozzánk kíván transzferáltatni részvényt, és azt adótőke számlára kívánja helyezni, úgy a transzfer megbízása mellé csatolnia kell az alábbi két dokumentum közül egyet:
  • a küldő bank vagy befektetési szolgáltató hivatalos igazolása a részvények bekerülési áráról (beszerzés pontos ideje, ára); 
  • a küldő bank vagy befektetési szolgáltató által kiállított jegyzési elszámolásról szóló igazolás.
A tőzsde működésének néhány sajátossága
 • Tőzsdei elszámolás: ha sikerül az Ügyfél által adott megbízást teljesíteni, akkor a teljesülés napjától (T nap) számított 2. munkanapon az adott részvény (eladásnál az ellenértéke) az Ügyfél számláján a rendelkezésére áll. Ennek a 2 napos "csúszásnak" az az oka, hogy a KELER Zrt. – mint törvény által kötelezően előírt közvetítő – 2 munkanap alatt számolja el a tőzsdei tranzakciókat, azaz T+2. napon írja jóvá a bank KELER-nél vezetett számláját.
 • Részteljesítés: mivel nem törvényszerű, hogy az adott limitáron megfelelő számú kötés születik, ezért előfordulhat ún. részteljesítés. Ez azt jelenti, hogy (a piaci kereslet-kínálatnak megfelelően) adott esetben csupán a megbízásban szereplő mennyiség egy részére születnek kötések, amit a megbízás leadásakor figyelembe kell venni. 
 • Kötéspárosítás: előfordulhat az is, hogy a megadott limitáron történt üzletkötés a tőzsdén, de ennek ellenére sem került eladásra/megvételre a részvény. Ez leggyakrabban a tőzsdei ún. kötéspárosító rendszer működésének sajátosságából fakad, de előfordulhat ún. önkötések miatt is.  

 

Ismerje meg a részvényekkel kapcsolatos hivatalos közleményeket.

Továbbá figyelmébe ajánljuk az európai tőkepiaci felügyelet (ESMA) befektetési útmutatóját.

Részvények vásárlása az UniCredit Banknál
 • Ha még nem ügyfelünk, vagy nem rendelkezik értékpapírszámlával, tanácsadóink szívesen állnak a rendelkezésére országos fiókhálózatunkban.
 • Ha már rendelkezik UniCredit értékpapírszámlával, megbízást adhat a Telefonbankon keresztül és tanácsadója segítségével is.
Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo